YÖS BAŞVURULARI
YÖS başvuruları çok önemli ve çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Öncelikle başvuru yapılacak üniversiteler iyi takip edilmeli, istenilen bölümlerin kontenjanlarının olup olmadığına bakılmalıdır.
Genel olarak sınav başvuruları aralık- ocak ayları gibi başlayıp, mart - nisan aylarına kadar devam eder. Başvuru sürecinde sıkıntı yaşamamak adına;
- başvuru yapılacak üniversiteler belirlenip tarihleri kontrol edilir.
- tarihlerin çakışmadığından emin olduktan sonra başvuru ücreti yatırılır.
- başvurular çoğunlukla internet ortamında yapılır.
- başvuru yaparken kimlik bilgileri dikkatlice ve doğru bir şekilde kısaltma yapılmadan girilmelidir.
- başvuru işlemi tamamlandıktan sonra onay sürecine girer. Bu işlem ya mail olarak, ya da başvuru yapılan sistem üzerinden size bildirilir. Takip edilmelidir.
- sınava yakın bir zamanda başvuru sistemi üzerinden sınav giriş belgenizi alıp, pasaport ya da kimlik ile sınava katılabilirsiniz.
Üniversiteler başka sınav puanlarını kabul etseler bile, eğer kendi sınav yapıyorsa öncelik kendi sınavına giren öğrencilere aittir. Kabul ettiği diğer üniversite puanlarında ise belli bir oranda kesinti yaparlar. Bunu düşünerek tercih ettiğiniz üniversitenin sınavına girmeniz iyi olacaktır.
YÖS TERCİHLERİ
Üniversiteler sınav sonuçlarını açıkladıktan sonra verilen tarih aralığında tercihleri almaya başlar (bazı üniversiteler tercihleri başvuru yapılırken alabilir). Bu zamanları kaçırmamaya dikkat edip tercihlerinizi sistem üzerinden yapabilirsiniz.
Tercih yapılacak bölümler belirlenmemişse, yapmaktan keyif alınan uğraşlar, bir meslekle ilişkilendirilerek bölüm tercihi yapılabilir. Geleceği ve geçerliliği olan bölümleri seçmekte fayda var. Bölüm seçerken önemli olan sizin isteklerinizdir. Aile, akraba, arkadaş v.b. fikir verebilir ancak son karar size ait olmalıdır.
Açıkta kalma düşüncesiyle kayıt yaptırmayacağınız bir bölümü yazıp kazanmanız hâlinde, istenilen bölüm için ek kontenjan hakkını kaçırmış olursunuz. Bu sebeple, gerçekten kazandığınızda kayıt yaptıracağınız bölümleri tercih edin.
Ek kontenjan tercihlerini takip etmeyi unutmayın. İstediğiniz bölümü kazanmanın düzenli ve verimli çalışmayla mümkün olacağını unutmayın.
Tercihler yapılırken mutlaka kesin gitmeyi istediğimiz bölümler yazılmalıdır. Kazandığımız zaman gitmek istemediğimiz bölümler yazılmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü tercihler yapılırken en çok yapılan hata sadece bir bölüm kazanmış olmak için yapılan bölümlerdir. Unutulmamalıdır ki bütün üniversiteler herhangi bir bölüme yerleşmiş bir öğrenciye ek tercihlerde tekrar tercih yapma hakkı vermemektedir. Bu yüzden herhangi bir üniversiteye tercih yaparken sırf puanım düşük diye okumak istemediğiniz bölümleri kesinlikle yazmayınız. Tüm tercihleri doldurmak zorunda değiliz. Gerekirse hedefinize ulaşıncaya kadar tek tercih yapın ve gitmek istediğiniz üniversitenin tüm ek tercihleri bitinceye kadar takip etmeyi bırakmayın. Unutmayın istediğiniz bölümü kazanabilirsiniz bunun için düzenli çalışmanın yanı sıra sıkı bir takip gerekmektedir.